Heel veel mensen ondersteunen ons project. Onderstaande mensen maken deel uit van ons comité van aanbeveling.
Marco Out
Burgemeester van de gemeente Assen
Verschillende momenten per jaar ben ik in de waardevolle gelegenheid om met jonge mensen stil te staan bij oorlog en vrede. Met respect voor het verleden en met hoop voor de toekomst. De fietstocht Terug naar Westerbork gaat er voor zorgen dat een grote groep jonge mensen door indrukwekkende indrukken zelf nadrukkelijk deze thema’s gaat beleven. En dit hierna weer door kan geven. Ik wens ze een goede reis!
Dirk Mulder
Voormalig directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Terug naar Westerbork is een aansprekend project in het bijzondere lustrumjaar 2020. Op een symbolische wijze worden verleden en heden met elkaar verbonden: Westerbork en Auschwitz, herdenken en beseffen, overlevenden en jongeren, over de grenzen en in Europa.
Marijn de Vries
Journaliste, voormalig profwielrenster en hoofdbestuurslid KNWU
Als geboren en getogen Drentse ben ik in mijn jeugd veel in Herinneringscentrum Kamp Westerbork geweest. Dat maakte elke keer weer een grote indruk op mij. Fietsen is voor mij een perfecte manier van mensen met elkaar verbinden en samen iets beleven, of in dit geval samen iets herinneren. Ik weet zeker dat de fietstocht van Auschwitz naar Westerbork een onvergetelijke indruk zal maken op de deelnemers, een herinnering die ze hun leven lang mee zullen nemen en daardoor levend zullen houden.
Femmy van Issum-Achterhes
Voorzitter en PR Ronde van Drenthe
Terug naar Westerbork steun ik ten volle. Deze geschiedenis moeten we absoluut niet vergeten. Bij ons blijft het als herinnering. Daarom geef ik alle steun aan dit initiatief en wens een goede terugkeer naar Westerbork.
Christian Calderone
Parlementslid Niedersachsen
Europa is een eenmalig en bewonderenswaardig project van vrijheid en vrede! Het werd opgebouwd als een visioen na de volledige ethische, moralistische en economische vernietiging die volgde uit de nationaalsocialistische dictatuur, de holocaust en de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag heeft Europa nog steeds met bedreigingen van binnenuit en buitenaf te maken. Onderwijl verkeert het Europese huis nu in een wereld van verandering, een wereld van radicalisering in religie en politiek, van een veranderend klimaat en een veranderende werkomgeving – terwijl het ons huis van de toekomst is dat voor ons allemaal van levensbelang is. Dat laat de imponerende tijdspanne van 75 jaar vrede en vrijheid in Europa zien, waar ‘Terug naar Westerbork’ juist naar wil verwijzen.
Gerard Dielessen
Secretary General NOC*NSF
Al mijn hele leven lang ben ik geïnteresseerd in de maatschappelijke gevolgen van de 2e Wereldoorlog. Eerst als schrijvend journalist, later als hoofdredacteur van een grote regionale krant in Gelderland en van de actualiteitenrubriek NOVA en nu als algemeen directeur van de sportkoepel NOC*NSF. Tot op de dag van vandaag laten de gebeurtenissen tussen 1940 en 1945 zijn sporen na in alle hoeken en gaten van onze samenleving. Als (nieuwe) inwoner van Drenthe kom ik regelmatig in het herinneringscentrum Westerbork, waar ik gasten (vaak uit het buitenland) de geschiedenis van de jodenvervolging vertel. Dat blijft indrukwekkend. En mag niet worden vergeten. En nu dan dit initiatief, 75 jaar na de bevrijding. Ik help graag mee om van ’Terug naar Westerbork’ een groot succes te maken.
Dr. Phil. Dr. h.c. mult. W. Böttcher
Professor em. Für Politische Wissenschaft
Jacques Grishaver
Voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité
Als voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité heb ik natuurlijk direct al een heel warm gevoel bij het project Terug naar Westerbork. Wat mij hierbij echter in het bijzonder aanspreekt, is de doelstelling van dit project om de nieuwe generatie te bereiken en die te doen beseffen dat ons leven in vrede en vrijheid vandaag de dag geen vanzelfsprekendheid is. En dat daarom ’herdenken’ van het grootste belang is. Deze doelstelling hebben wij als Auschwitz Comité ook zeer hoog in ons vaandel. Ik ben dan ook in volle overtuiging lid van het Comité van Aanbeveling.
Leo Beulen
Voormalig commandant van de Koninklijke Landmacht
75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog kan bijna niemand in Nederland zich nog goed voorstellen hoe het toen was. Onvrijheid, onderdrukking en vervolging om geaardheid en geloof waren aan de orde van de dag. Gelukkig is dat nu in Nederland helemaal anders en iedereen vindt dat vanzelf sprekend. Maar is dat wel zo? Niet ver bij ons vandaan is het nu weer oorlog en worden nog steeds mensen vervolgd en vermoord. Militairen worden daar tijdens hun missies mee geconfronteerd. Het is daarom heel belangrijk dat we blijven gedenken wat er hier 75 jaar geleden is gebeurd en dat we daar vooral de jeugd bij betrekken. Daarom steun ik van harte het initiatief: ‘Terug naar Westerbork’. Het is mooi om te zien dat bij herdenkingen in Nederland steeds meer mensen en vooral jongeren aanwezig zijn. Dit geeft hoop dat we bouwen aan een mooie toekomst waarin we tolerantie voor iedereen hoog in het vaandel hebben en vreedzaam met elkaar blijven samenleven.
Rikus Jager
Voorzitter van de Wielersportbond NTFU
75 jaar vrijheid, 75 jaar een onbezorgd leven na alle ellende van Wereldoorlog II en het leed dat velen is aangedaan in de kampen. En dan nu, veelal jonge, mensen die de route terugrijden vanuit de kampen naar Westerbork op de fiets. Geweldig en gelukkig dat het kan!
Mieke Damsma
Burgemeester van de gemeente Midden-Drenthe
1000 Kilometer fietsen in 10 dagen. Voor die uitdaging staan wij begin mei. Een bijzondere tocht en meerdere opzichten. Bijzonder vanwege het feit dat voor dit evenement drie landen samenwerken, passend bij de Europese gedachte. Bijzonder omdat we in vrijheid terug kunnen gaan naar Westerbork. Iets wat 75 jaar geleden voor heel veel mensen – die weggingen uit Westerbork niet mogelijk was. En bijzonder omdat we ons hiermee samen bewust zijn van onze vrijheid. Dat bewustzijn, en vooral ook het besef dat vrijheid en vrede niet vanzelfsprekend is, moeten we doorgeven aan de jongere generatie. Daarom is het ook zo mooi dat juist heel veel jongeren deze tocht, die symbool staat voor vrede en verbinding gaan afleggen.