Nieuwe inzichten en een mooie blik vooruit
Woensdag 27 november begon vroeg, heel vroeg. Op Schiphol startte voor ons (Bram Kerssemijer, Astrid de Keizer en Dion van Zundert) de reis naar Berlijn. Het leuke van deze reis was dat niemand van ons ooit een stap heeft gezet in de hoofdstad van Duitsland. Na een korte vlucht kwamen we aan in het voormalige oostelijke deel van Duitsland; Flughafen Berlin-Schönefeld. Het voelde, ondanks de vele veranderingen, nog steeds wat betonachtig aan. De reis met de metro liet dit gevoel nog sterker naar voren komen. Hoe verder we van het vliegveld reden, hoe meer kleur en verandering plaatsvond.
Na een dag vol bezichtigingen was het tijd voor het diner; wát een opkomst. Onder het genot van halve liters bier werd er goed met elkaar kennisgemaakt. Carel Hilderink gaf tijdens zijn speech ook aan dat dít de manier is om elkaar écht te leren kennen. Dat je weet waar iemand vandaan komt en wat die persoon drijft.
De volgende dag stond in het teken van het seminar met als thema: Gedenken en Herdenken van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Verleden, heden en toekomst. Er hoopte zich al vóór half negen veel mensen voor het gebouw van de Nederlandse ambassade. Nog even een beveiligingscheck en we konden naar de prachtige Prins Clauszaal waar alles perfect was bekleed voor het seminar. De stoelen werden gevuld met jong en oud. Onder leiding van de dagvoorzitter Ben Schoenmaker, directeur Nederlands Instituut voor Militaire Historie, werden de lezingen zeer sterk ingeleid. Met een vloeiende Duitse, maar ook een Engelse tong verbond hij dit seminar tot een duidelijk geheel. We begonnen met een lezing van Katja Happe over de Jodenvervolging in Nederland. Daarna stonden Peter Jorna en Anjes Wolfs-Driessen achter het katheder met als onderwerp: Roma en Sinti in Duitsland en Nederland gedurende de Tweede Wereldoorlog. Daarna presenteerden Gaby Nash en Yoni de Vries een uitermate boeiend betoog over eugenetica, oftewel rasverbetering. Voor velen was het een eye-opener dat daar al sinds 1883 wetenschappelijke aandacht voor was. Na deze zeer inspirerende lezingen was het tijd voor een wat meer actievere vorm in de zaal. Suzanne Sijben, Anna Helfrich en Olivia Block gaven een enquête over herdenken. Hierbij kon de zaal individueel hun mening geven over wat zij vinden van verschillende vormen van herdenken. Hierna was Sarah Grandke aan de beurt. Zij had het over het project Hannoverscher Bahnhof waarbij de nadruk lag op de participatie van de jongeren. De laatste lezing ging over de houding in Europa ten aanzien van vluchtelingen in 1938 tot nu. Linda Polman, een ervaren journalist en schrijver, vlocht het verleden met het heden. Dit was een prachtig en inspirerend eind van de verschillende lezingen die dag. Als afsluiter kwam Jelle van de Graaf met een column waarmee hij deze leerzame dag een mooi einde toe droeg.
Met deze kennis en inzichten gingen wij op zijn oer-Hollands na borrelen met kaas en worst. Het doel is geslaagd en onze blik gaat vooruit.
Op de foto: v.l.n.r. – Henk Emmens, Gaby Nash, Yoni de Vries, Ben Schoenmaker, Sarah Grandke, Linda Polman, Ruth Sijpestein, Katja Happe, Jelle van de Graaf, Peter Jorna, Carel Hilderink, Anjes Wolfs-Driessen, Olivia Block, Suzanne Sijben en Anna Helfrich