start over
28 weken en 3 dagen

Seminars

We organiseren twee seminars: 1 in Nederland en 1 in Duitsland.

Deze eendaagse seminars zijn bedoeld voor Nederlandse en Duitse pabo-studenten en studenten die een Lerarenopleiding doen of Geschiedenis, Politicologie of Internationale Betrekkingen studeren. De voertaal is naar keuze Duits of Engels.

Studenten hebben voorrang bij inschrijving, maar ook docenten zijn welkom, mits er voldoende plaats is. Ook zij kunnen zich dus inschrijven, maar dienen daarbij wel aan te geven dat zij docent zijn.


Op 28 november 2019 vindt het eerste seminar plaats op de De Nederlandse ambassade, Klosterstrasse 50, in Berlijn (dit is een bijzonder gebouw, ontworpen door de beroemde Nederlandse architect Rem Koolhaas):

Gedenken en Herdenken van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Verleden, heden en toekomst.

Dagvoorzitter is professor Ben Schoenmaker, directeur van het Nederlands Instituut Militaire Historie.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn de vervolging van de joden en van roma en sinti, de herdenkings- en gedenkingscultuur in Duitsland, pseudo-wetenschap als legitimatie voor discriminatie, en de manier waarop we in het verleden en heden omgaan met vluchtelingen. Daarbij worden verrassende en soms weinig vleiende inzichten gepresenteerd.

Sprekers

Ook een aantal studenten bereidt een voordracht voor. Verder krijgen de deelnemers de gelegenheid om zelf een project te “pitchen” en andere studenten uit te nodigen daar aan deel te nemen. Dat moet je dan wel opgeven bij je inschrijving.

Dat is dus een geweldige kans om bijvoorbeeld je eigen afstudeerproject onder de aandacht van allerlei organisaties te brengen. Misschien zit je toekomstige werkgever wel in de zaal!

Praktische informatie

Lunch, koffie, thee en de afsluitende borrel zijn inbegrepen bij de inschrijfprijs (€ 20,-).

Het seminar begint op 28 november om 09.00 uur. Deelnemers worden verzocht om 08.30 uur bij de ambassade aanwezig te zijn in verband met aanmeldings- en veiligheidsprocedures. Let op: je moet je kunnen identificeren. Zie ook onze selectiecriteria voor meer informatie hierover. Het seminar eindigt, na de borrel, om ongeveer 18.00 uur.

De inschrijving voor het eerste seminar is geopend! Meld je nu aan en zorg dat je er bij bent in Berlijn op 28 november a.s. N.B. De inschrijving sluit op 15 november 2019 en de reis- en verblijfkosten naar en in Berlijn zijn op eigen gelegenheid.


Het tweede seminar vindt plaats op 6 maart 2020 op De Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda.

Meer informatie over dit seminar volgt. Wil je nu al meer weten? Neem dan contact met ons op.