Waar

De deelnemers aan de fietstocht bezochtenen verschillende historische locaties die passen bij het thema van de fietstocht. Bij de routepagina kun je zien welke bezoeken we gebracht hebben. Hieronder noemen we alvast een aantal,

Auschwitz

De Fietstocht Auschwitz-Westerbork start in concentratiekamp Auschwitz. Dit is misschien wel het meest indrukwekkende aandenken aan de verschrikkingen van de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Hier vonden meer dan een miljoen mensen, veelal joden, op verschrikkelijke wijze de dood. Het concentratiekamp is na de oorlog symbool geworden voor de enorme misdaden van het nazi-regime en een belangrijke reden voor mensen uit de hele wereld om een bezoek aan Auschwitz te brengen. (bron: Battlefield Tours)

Bergen-Belsen

De deelnemers van de fietstocht komen op 1 mei aan in Bergen-Belsen. Dit was een krijgsgevangenen- en concentratiekamp waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 70.000 mensen zijn omgekomen. Het kamp was een van de grotere concentratiekampen binnen Duitsland. De overbevolkte situatie veroorzaakte nog meer doden door ziekten, ondervoeding en uitputting. Anne Frank en haar zus Margot bevonden zich onder de slachtoffers. (bron: Wikipedia & Stichting Oorlogsverhalen)

Tussenstop Esterwegen

Tijdens de fietstocht hebben we o.a. een tussenstop in Esterwegen. Concentratiekamp Esterwegen was één van de eerste concentratiekampen in Duitsland en is opgericht op 20 juni 1933, samen met de kampen Börgermoor en Neusustrum.
Tot 1936 was Esterwegen een concentratiekamp, waarna het een strafkamp werd. (bron: Traces of War)

Westerbork

De tocht eindigt in Herinneringscentrum Kamp Westerbork (Duits: Judendurchgangslager Westerbork). Dit was tijdens de Tweede Wereldoorlog een doorgangskamp in de voormalige gemeente Westerbork in Drenthe. Het kamp was een voorportaal waarvandaan ruim 100.000 in Nederland wonende Joden en 245 Roma per trein werden gedeporteerd naar concentratie- en vernietigingskampen in Duitsland, Polen en Tsjechië. (bron: Wikipedia)